eVision > Početna > Novosti

Što su poslovne aplikacije?

Riječ „aplikacija“, uvriježila se u jezik i danas ju bez razmišljanja koristimo kada razgovaramo o programima koje koristimo na mobilnim uređajima. Na što se odnosimo kada koristimo izraz „poslovna aplikacija“?

Kada ujutro idete na posao, želite pročitati vijesti iz svijeta, ali želite čitati samo one koje vas zanimaju po određenim temama ili kategorijama. Na pametnom telefonu otvarate aplikaciju Flipboard i čitate vijesti koje su prilagođene Vama. Želite i pratiti šetnju do posla pa otvarate RunKeeper i pokrećete praćenje Vaših koraka kako bi znali koliko ste propješačili i potrošili kalorija. Putem Vas iznenadi prekrasan prizor izlaska sunca koji fotografirate i dijelite s prijateljima otvarajući aplikaciju Instagram.

Instagram, Flipboard ili RunKeeper samo su neki od tisuća primjera nečeg što nam je poznato kao „aplikacija“.

Aplikacije definiramo kao primjenjivi program, odnosno, računalni program dizajniran za pomoć korisnicima da bi izvršavali jedan ili više određenih zadataka.

Dijelimo ih na mnogo vrsta. Uzmimo za primjer tri ranije navedene aplikacije:

  • Instagram – Zabava
  • Flipboard – Mediji
  • RunKeeper – Fitness

Međutim, postoji jedna veća podjela – ona zbog koje čitate ovaj članak.

Poslovne aplikacije

Prije svega, važno je razumjeti da postoji niz podjela kada govorimo o aplikacijama. Primjerice, one mogu biti mobilne ili desktop (namijenjene za pametne uređaje ili za korištenje na računalu), online ili offline (trebate biti spojeni na Internet ili ne), Android ili iOS…

Ipak, jedna podjela o kojoj govorimo u ovom članku je ona na potrošačke (consumer) i poslovne (business) aplikacije.

Sve ranije spomenute aplikacije ulaze u segment potrošačkih aplikacija i njihova namjena je u pravilu vezana uz svakodnevni život (nevezan uz posao koji radite). One mogu posredno pomagati da posao obavljate kvalitetnije, ali to im nije primarna namjena.

Poslovne aplikacije (ili poslovni softver) su softveri koji se koriste za obavljanje raznih poslovnih funkcija.

Primarne funkcije ovih aplikacija su povećanje produktivnosti, mjerenje produktivnosti ili preciznije obavljanje određenih poslovnih zadataka. Neke aplikacije su interaktivne, što znači da imaju grafičko sučelje pomoću kojeg krajnji korisnik može uređivati podatke, dok neke poslovne aplikacije nemaju takvo sučelje i sve što vidite je krajnji rezultat koji rade (npr. kalkulacija).

Samo neki od primjera poslovnih aplikacija su:

  • Aplikacije za upravljanje dokumentima i/ili zapisima
  • Aplikacije za stvaranje izvještaja
  • Aplikacije za organiziranje procesa nabave
  • Aplikacije za rudarenje podataka
  • Aplikacije za upravljanje poslovnim procesima
  • Aplikacije za upravljanje poslovnom učinkovitosti (BPM softveri)
  • Aplikacije za vođenje sastanaka (npr. GoToMeeting ili Skype)

Stoga, razlika između potrošačkih i poslovnih aplikacija je u njihovoj svrsi.

Primjer poslovne aplikacije

OfficePoint, proizvod eVisiona, poslovna je aplikacija koja ima za cilj učinkovito vođenje elektroničkog uredskog poslovanja.

Temeljna funkcija ove poslovne aplikacije je učinkovito upravljanje dokumentima unutar organizacije, zbog čega ispunjava preduvjet da bude poslovna aplikacija. Ako gledamo što su krajnje funkcije OfficePointa, onda su to povećanje produktivnosti bržim obavljanjem rada s dokumentima (zavođenje, rješavanje, arhiviranje), mjerenje produktivnosti korištenjem naprednih alata kojima pratimo gdje su „uska grla“ u procesu rada s dokumentima i preciznije obavljanje konkretnih poslovnih zadataka vezanih uz bilo kakve dokumente.

Prema svim navedenim parametrima, ovo je jasan primjer poslovne aplikacije.

Kako započeti?

Premda za izradu svih aplikacija koristimo sličnu tehnologiju, njihova temeljna razlika je u svrsi koju ispunjavaju.

S obzirom da često dijelimo znanje na webinarima, konferencijama i drugim edukacijama, često i koristimo izraze poput „poslovna aplikacija“ kako bi pojednostavnili sve o čemu govorimo. Sada možete biti sigurni da upotrebom izraza „poslovna aplikacija“ mislimo isključivo na softver koji se koristi za obavljanje raznih poslovnih funkcija.

Pogledajte eVision rješenja koja su isključivo poslovne aplikacije i kontaktirajte nas ako trebate više informacija o njima.

BIZ datum:25.5.2015. 10:00 autor:

Dubravko Blaće

 
 
 
Kontaktirajte nas | Prijava za webinar
Kalendar aktivnosti
 

eVision informacijski sustavi d.o.o.

Baštijanova 52a, 10000 Zagreb | tel: +385 (1) 5390 400 | fax: +385 (21) 383 597 | OIB: 98227140678 | MBS: 080482498​

Kontaktirajte nas | Facebook | LinkedIn | Google+

© 2015. eVision informacijski sustavi d.o.o.  //  zaštita osobnih podataka  //  made with: SharePoint 2010  // design by: Sapun