eVision > Početna > Novosti

Što je novo u Visual Studio 2015 i .NET 4.6 (koji su dostupni za preuzimanje)

Kako smo i najavili, Microsoft je 20. srpnja 2015. objavio i pustio na korištenje unaprijeđene verzije ovih važnih alata.

Microsoft tvrdi da svaki programer koji razvija bilo kakvu aplikaciju sad može dostaviti novi nivo inovativnosti uz Visual Studio 2015 i .NET 4.6. Nove verzije imaju stotine novih mogućnosti koje pomažu u stvaranju desktop, web, mobile, cloud i drugih aplikacija i sustava.

Slijedi kratak pregled važnih novih funkcionalnosti:

Inovativnost u produktivnosti

Trend koji Visual Studio u svakoj iteraciji sve više unaprjeđuje su poboljšanja u produktivnosti, i to posebno u debugiranju i dijagnostici, uređivanju i refaktoriranju koda te programskim jezicima.

Debugiranje i dijagnostika

Visual Studio 2015 ujedinjuje debugiranje i profiliranje u jedinstveni prozor za dijagnostiku. Na taj način uvid u točnost i učinkovitost svih aplikacija dobivaju kontekst dok se aplikacije razvijaju. 

Debugiranje i dijagnostika na Visual Studio 2015

Uređivanje koda i refaktoriranje koda

C# i VB developeri mogu koristiti nove alate bazirane na Roslyn .NET kompajler platformi, uključujući Light Bulbs, koji proaktivno predlaže potencijalne ispravke i refaktoriranje koda. Uz Roslynove analize koda, programeri mogu čak i prilagoditi upozorenja i prijedloge koji se dostavljaju u editoru i na taj način ih prilagoditi radu svojeg tima.

Editiranje koda u Visual Studio 2015
Dodan je novi XAML editor s gomilom novih funkcionalnosti kojima se lako navigira kroz kod koristeći Peek.

XAML editor u Visual Studio 2015

Programski jezici

Uz Visual Studio 2015 i .NET 4.6 dolaze i posljednje verzije C# 6 i Visual Basic 14. Desetci novih jezika koje olakšavaju kodiranje su velik korak u produktivnosti .NET developera.

Visual studio 2015 također ima i bolju podršku za C++ 11/14/17 uz TypeScript 1.5, F# 4.0, kao i alate za Python i desetke drugih jezika.

Podrška za razne jezike u Visual Studio 2015

Otvorenost prema Web, Cloud i Mobile developmentu

Programeri trebaju fleksibilnost i mogućnost izbora kada razvijaju alate za web, cloud i mobile. Visual Studio 2015 i .NET 4.6 čine to puno lakšim uz podršku za nove platforme, nove programske jezike, i to bez krivulje učenja.

Web i Cloud Development

Uz .NET 4.6 postaje dostupan i ASP.NET 4.6, najnovija verzija frameworka za Web development. Dodana je i podrška za HTTP/2, kao i podrška za najnovije C# funkcije i novi Entity Framework 6.1.3. Također, i JSON editor je puno bogatiji i u skladu sa standardima.

Visual Studio 2015 ima i najnoviji Azure SDK koji olakšava rad sa svim cloud resursima.

Povrh svega, developeri također mogu koristiti pregled ASP.NET 5, što Microsoft smatra jednim od najvažnijih unapređenja ASP.NET platforme. S obzirom da ASP.NET 5 radi na CoreCLR, može biti deployean na bilo kojoj platformi, Linux, Mac ili Windows. Također, ASP.NET 5 ima i poboljšanja u bržem razvoju, konfiguraciji za cloud i brojna druga.

Web i cloud development u Visual Studio 2015

Mobile Development

Izvrsno iskustvo na svim mobilnim platformama je izrazito bitno, stoga Visual Studio 2015 ima alate za razvoj na više aplikacija – iOS, Android i Windows – te dopušta programerima da odabiru u kojim jezicima i tehnologijama žele razvijati mobilne aplikacije.

Visual Studio 2015 koristan je i za izradu responzivnih web stranica uz HTML, CSS i JavaScript. Brojni alati, integrirano debugiranje i podrška za posljednji web UI framework pružaju sve potrebne alate za izradu izvrsnih stranica spremnih za korištenje na mobilnim uređajima.

Ovo su tek neke od brojnih funkcija za izradu mobilnih aplikacija od kojih nismo nabrojali sve, poput Visual Studio Emulatora za Android koji je posebno koristan u debugiranju i testiranju Android aplikacija.

Visual Studio Emulator za Android

DevOps i agilnost

Većina programerskih timova danas su fokusirani na agilnost. Visual Studio 2015, Team Foundation Server 2015 i Visual Studio Online pružaju integrirane usluge DevOps koje omogućuju timovima da kontinuirano dostavljaju, prate i uče kako bi optimizirali svoju agilnost.

Timovi koji će prepoznati ove nove funkcionalnosti moći će kvalitetnije raditi u fazama planiranja, razvoja i testiranja, izrade i produkcije te praćenja i učenja. U ovom članku nećemo opisivati te funkcionalnosti u detalje.

DevOps i agilnost u Visual Studio 2015

Zaključak

Visual Studio 2015 i .NET 4.6. su veliki korak za alate za programiranje od Microsofta. Donose kombinaciju novih načina rada i produktivnosti postojećim korisnicima Visual Studija te podršku za nove platforme, modele programiranja i programske jezike.

U eVisionu koristimo Visual Studio 2015 i vjerujemo da će ova unaprjeđenja biti izrazito zanimljiva u budućem radu. Radujemo se koristiti novu verziju i pisat ćemo više o njoj u budućim člancima.

objava datum:22.7.2015. 11:00 autor:

Dubravko Blaće

 
 
 
Kontaktirajte nas | Prijava za webinar
Kalendar aktivnosti
 

eVision informacijski sustavi d.o.o.

Baštijanova 52a, 10000 Zagreb | tel: +385 (1) 5390 400 | fax: +385 (21) 383 597 | OIB: 98227140678 | MBS: 080482498​

Kontaktirajte nas | Facebook | LinkedIn | Google+

© 2015. eVision informacijski sustavi d.o.o.  //  zaštita osobnih podataka  //  made with: SharePoint 2010  // design by: Sapun