eVision > Početna > Novosti

Zašto i kako smo spojili Atlantic intranet i TV u AtlanticTV

Što definira zadovoljnog zaposlenika? Puno faktora je uključeno u stvaranje slike o radnom mjestu, počevši od radnih uvjeta, raznih proslava, teambuildinga i slično. Jedan od ključnih je tzv. interna komunikacija.

Ako su ljudi „u mraku“ i skrivate ih od ključnih informacija, onda će stvarati svoje verzije istine i najčešće s vremenom postajati nezadovoljni. Umjesto izbjegavanja komunikacije, pametna poduzeća sa svim zaposlenicima dijele što više informacija o poslovanju, novim proizvodima i slično. Zaposlenici razumiju i cijene tu namjeru, a suprotno (zataškavanje) vodi manjku razumijevanja, sumnjičavosti, pa i strahu.

Atlantic Grupa prepoznala je važnost interne komunikacije i odabrala jednu platformu kao centralno mjesto informiranja.


Atlantic intranet

Kada zaposlenici Atlantic Grupe dolaze u ured i upale svoj omiljeni preglednik, prvo što vide je intranet na Microsoft SharePoint 2013 platformi. U čak 11 zemalja ovaj intranet je jedinstveno mjesto koje spaja komunikaciju, vijesti, zaposlenike, odjele i zanimljive činjenice vezane uz Atlantic Grupu.

Intranet smo razvili i pustili u korištenje početkom 2014. godine. Premda je izrazito dobro prihvaćen među zaposlenicima, pojavio se izazov zbog kojeg intranet ne koristi svih 5000+ zaposlenika na više od 19 proizvodnih i 16 distributivnih lokacija.

Izazov – intranet prisutan samo u uredima

Intranetu se pristupa na računalu u uredskim lokacijama. Atlantic Grupa je ubrzo shvatila da puno zaposlenika ne pristupa intranetu i propušta najnovije informacije. Radi se prvenstveno o zaposlenicima kojima posao ne uključuje svakodnevno korištenje računala (npr. zaposlenici u proizvodnji)

Koje je rješenje da svi zaposlenici imaju pristup informacijama?


AtlanticTV – intranet na pametnom televizoru

Razvila se ideja povezivanja Atlantic intranet portala i TV-a kako bi svi zaposlenici mogli imati pristup informacijama, makar radili posao zbog kojeg ne moraju biti na računalu.

Misao vodilja ovog projekta je – jednostavnost, a proizvod suradnje Atlantic Grupe i eVisiona je AtlanticTV. Feđa Hudina, direktor internih komunikacija i projekata Atlantic Grupe, AtlanticTV definira ovako:

"AtlanticTV nije televizija klasičnog tipa prijenosa već InfoTV sa tekstualnim vijestima i slikama koji se povlače sa naše intranetske platforme. Informatička podloga razvijana je tijekom prvih šest mjeseci ove godine i rezultirala je modernom SmartTV aplikacijom koju je moguće instalirati na bilo koji tip pametnog televizora."

Sada u svakom trenutku na pametnim televizorima zaposlenici mogu vidjeti tri elementa postojećeg Atlantic intraneta:

  1. Odabrane vijesti zauzimaju većinu ekrana i zadržavaju se na ekranu nekoliko sekundi. One su prikazane jednostavno koristeći sliku, tekst vijesti i datum objave.
  2. Novi zaposlenici prikazuju se u retku ispod odabrane vijesti uz pripadajuću sliku zaposlenika, ime i poziciju.
  3. Najnovije vijesti nalaze se i rotiraju na dnu ekrana (po uzoru na moderne TV vijesti) i prikazuju samo naslove najnovijih vijesti koje se mogu pročitati na intranet portalu.
Prikaz vijesti, novosti i novih zaposlenika

Trenutno je AtlanticTV postavljen u centralnim lokacijama Atlantic Grupe (Zagreb, Beograd, Ljubljana). Dugoročni plan je ovaj projekt proširiti na 50 lokacija u regiji. To znači dostupnost AtlanticTV-a na najmanje 50 pametnih televizora koji će informirati puno veći broj zaposlenika o vijestima čim se one dogode.

Kako smo povezali intranet i TV?

Kada smo pristupili ovom projektu, znali smo da ćemo morati primijeniti cjelokupan dizajn postojećeg Atlantic intranet portala za poseban (veći) format televizora. Također, kako bi TV mogao „povlačiti“ podatke s intraneta, bila je potrebno osmisliti način kako informacije s intraneta povezati sa mrežom na koju se spaja pametni TV.

Za dizajn AtlanticTV-a stvorili smo potpuno novi raspored sadržaja kojim se konstantno rotira 10 ručno odabranih vijesti. Same vijesti (prema važnosti) odabiru zaposlenici Korporativnih komunikacija Atlantic Grupe na najjednostavniji način – jednim klikom na kućicu „objavi na AtlanticTV“ kada napišu vijesti na intranet portalu.

Što se tiče povezivanja intraneta i pametnog TV-a, prva ideja bila je jednostavno učitavanje određene web stranice na pregledniku pametnog TV-a. Međutim, tu smo naišli na izazov zato što se u aplikaciji web preglednika pametnog TV-a nisu mogli isključiti nepotrebni elementi, npr. polje za upis web adrese, odabir zooma, dodavanje u favorite i slično.

Kako smo rješili taj izazov? Napravili smo nešto što dosad nikad nismo radili – aplikaciju za smart TV. Ta aplikacija učitava web stranicu kao preglednik pametnog TV-a, ali ju prikazuje na punom ekranu bez ikakvih dodatnih smetnji. Na taj način smo najjednostavnije omogućili da bilo tko može bez poteškoća upaliti TV i pristupiti AtlanticTV-u.

Spremno za korištenje!

Kako se koristi AtlanticTV? Kada se TV upali, pojavljuje se početni ekran s popisom jezičnih verzija a korisnik preko daljinskog upravljača bira jezik koji želi prikazati. Doslovno – paljenje AtlanticTV-a je jednostavno kao mijenjanje programa.

Prvi ekran kada se upali aplikacija za smart TV

Raduju nas pozitivni komentari koje smo dobili od zaposlenika Atlantic Grupe kako na intranet, tako i na AtlanticTV. Sigurni smo da svako poduzeće koje želi imati informirane i zadovoljne zaposlenike ima potrebu za ovim ili sličnim aplikacijama. Nastavit ćemo pisati o razvoju ovog projekta i donositi svježe informacije „s terena“.

Javite nam se ako imate bilo kakva pitanja ili sugestije.

BIZ datum:22.6.2015. 10:00 autor:

Marin Burić

 
 
 
Kontaktirajte nas | Prijava za webinar
Kalendar aktivnosti
 

eVision informacijski sustavi d.o.o.

Baštijanova 52a, 10000 Zagreb | tel: +385 (1) 5390 400 | fax: +385 (21) 383 597 | OIB: 98227140678 | MBS: 080482498​

Kontaktirajte nas | Facebook | LinkedIn | Google+

© 2015. eVision informacijski sustavi d.o.o.  //  zaštita osobnih podataka  //  made with: SharePoint 2010  // design by: Sapun