eVision > Početna > Novosti

SharePoint 2013 – što je novo?

Kad bi morali sažeti novosti SharePointa 2013 za krajnje korisnike u par riječi, to bi bile – društveno, oblačno i metroizirano. Što to znači?

Društveno

Novi SharePoint korisnicima će omogućiti nov način suradnje, organiziranja projekata i timova i jednostavnije pronalaženje informacija. Objavljivanje sadržaja na SharePoint bit će moguće iz bilo koje Office aplikacije, a dijeljenje s ljudima unutar i izvan organizacija bit će moguće kroz nekoliko klikova. Novi je SharePoint društveno orijentiran i kroz popise aktivnosti, a interakcija će biti omogućena i s mobilnih uređaja, te s tabletnih uređaja.
 
U SharePointu 2010 komunikacija između članova tima obavljala se preko diskusijskih lista (tj. foruma). SharePoint 2013 zadržava diskusije, ali uvodi i nove koncepte – Communitiy Site i Community Portal. Organiziranje diskusija u kategorije, moderiranje, reputacija… sve su to nove mogućnosti koje će doprinijeti boljoj diskusiji u kolaboracijskim okruženjima.
 
 SharePoint2013-2.png

My Site, dosadašnje centralno mjesto za pohranu osobnih dokumenata i objavu informacija o korisnicima, također dobiva nove mogućnosti. Možda najznačajnije su nove microblogging funkcionalnosti koje korisnicima omogućavaju praćenje aktivnosti ostalih članova i sadržaja. Omogućeno je objavljivanje slika i linkova, sudjelovanje u razgovorima kroz komentare i odgovore, korištenje tagova '#' – za ključne riječi i '@' za označavanje korisnika, „lajkanje“… Twitter i Facebook u malom – za posao. 

Oblačno (i mobilno)

Moderno doba donosi i nove načine korištenja uređaja i načina interakcije. Od sustava se očekuje dostupnost podacima u svakom trenutku i s bilo kojeg tipa uređaja – za ovo prvo, tu je oblak, a za ovo potonje, mobiteli i tableti.
 
U novom izdanju Officea, omogućena je izrada aplikacija, kako za Office aplikacije, tako i za SharePoint, s poznatim tehnologijama, ali na novom Cloud App Modelu. Aplikacije će se  objavljivati na SharePoint Storeu – trgovini aplikacija s koje će biti moguće jednostavno isprobavanje, kupovina i instalacija aplikacija za povećanje produktivnosti.
 
SharePoint 2013 u potpunosti podržava mobilne platforme. Navigacija „laganim“ sučeljem podržava pristupanje listama i bibliotekama dokumenata, wikiijma i web-partovima, a notifikacije sa SharePoint sitea mogu stizati i na mobitele. Novost je i Contemporary view koju nudi iskustvo korištenja prilagođeno mobitelima s podrškom za HTML 5.

Metro

Svaki dizajner ima svoj potpis – Metro je dizajnerski potpis Windowsa 8, Windows Phonea, Officea, a sada i SharePointa. Vođen principom „sadržaj ispred forme“, informacija je u Metro okruženjima uvijek u prvom planu. Veliki fontovi, minimalan okvir, preglednost i funkcionalnost – to je Metro.
 SharePoint2013
 
Iako zasnovan s idejom o korištenju uređaja na ekranima osjetljivim na dodir, Metro ne zapostavlja ni klasične načine za unos podataka – tipkovnicu i miša. U SharePointu 2013 dobar dio dizajna oslanja se na Metro. Izbornici su organizirani u karakterističnim Metro pločicama, a novi prozračni dizajn pogodan je i za ekrane osjetljive na dodir, kao i za klasične načine unosa.
TEH datum:20.8.2012. 10:00 autor:

Ive Grbić

 
 
 
Kontaktirajte nas | Prijava za webinar
Kalendar aktivnosti
 

eVision informacijski sustavi d.o.o.

Baštijanova 52a, 10000 Zagreb | tel: +385 (1) 5390 400 | fax: +385 (21) 383 597 | OIB: 98227140678 | MBS: 080482498​

Kontaktirajte nas | Facebook | LinkedIn | Google+

© 2015. eVision informacijski sustavi d.o.o.  //  zaštita osobnih podataka  //  made with: SharePoint 2010  // design by: Sapun