eVision > Početna > Novosti

5 stvari koje svaki menadžer treba znati o Microsoft SharePointu

„Nove prilike se multipliciraju nakon što se iskoriste.“ – Sun Tzu, Umijeće Ratovanja.

Međutim, poprilično je izazovno zgrabiti svaku priliku u današnje doba razvijene tehnologije. Menadžeri diljem svijeta rade napredne procjene rizika kako bi odlučili trebaju li prihvatiti neku novu tehnologiju ili se zadržati na postojećoj.

U ovom članku iznosimo 5 najvažnijih stvari koji će pomoći svakom menadžeru razumjeti što je Microsoft SharePoint i prikazati da je riječ o prilici koja se višestruko multiplicira nakon što se iskoristi.

1) SharePoint je paket različitih aplikacija

Poduzeća koriste SharePoint kao platformu za održavanje poslovanja. Od upravljanja sadržajem na web stranicama, suradnje na dokumentima i njihove razmjene, pa i do same izrade web stranica i mnogo više.

Jedna od velikih prednosti je što se može lako prilagođavati, odnosno, koristiti za iste stvari na različite načine.

Primjerice, jedno poduzeće može stvoriti intranet koji podržava komunikaciju na međunarodnoj razini, dok drugo poduzeće može u potpunosti inovirati svoj proces rada na projektima kroz praćenje i mapiranje procesa

2) Sharepoint je dugovječna i popularna platforma

Jeffrey Mann, potpredsjednik sektora istraživanja u vodećoj svjetskoj kompaniji za istraživanje i savjetovanje u tehnologiji Gartner, smatra da je SharePointnajkorišteniji sustav koji omogućava spremanje, upravljanje i zajednički rad na dokumentima“.

Također tvrdi da je SharePoint, koji je nastao 2001., jedan od najbrže rastućih proizvoda u povijesti tehnološkog diva Microsofta.

Danas ga koristi na tisuće srednjih i velikih poduzeća diljem svijeta, kao i razne vlade i gradske uprave. Najveća potvrda je da ga koristi preko 80% Fortune 500 kompanija.

3) SharePoint je dio rješenja izazova

Prije uvođenja novih alata, menadžeri stvaraju plan korištenja tih alata.

Isto pravilo vrijedi i za SharePoint. On samostalno ne rješava izazove poduzeća. Međutim, uz dobar plan korištenja i definirane ciljeve, SharePoint se direktno uklapa u poslovanje kao kvalitetan posrednik između definiranih ciljeva i ostvarenih rezultata.

Temeljni plan za korištenje SharePointa u vašem timu trebao bi sadržavati:

  • Odabrane elemente SharePointa
  • Jasan smjer organizacije podataka
  • Ključne osobe u edukaciji o korištenju

Nakon pomnog planiranja, SharePoint uvelike pomaže u optimizaciji procesa.

4) SharePoint se oslanja na razne tehnologije

Poput dobro ustrojenog tima koji ima članove raznovrsnih kvaliteta, SharePoint koristi niz tehnologija koje se stapaju u uspješnu cjelinu.

I najmanja pogrešna postavka u jednom od dijelova može blokirati rad i uzrokovati da SharePoint ne radi kako je prethodno planirano. Nažalost, prosječan korisnik će vidjeti da nešto ne radi kako bi trebalo, a neće znati gdje je došlo do greške i kako ju ispraviti.

Najčešći uzrok prestanka rada SharePointa leži duboko u IT infrastrukturi poduzeća.

Stoga, uz prethodno planiranje, SharePoint zahtjeva tehničku podršku i redovnu administraciju sustava kako bi se omogućio nesmetan rad.

5) SharePoint je idealan za napredne korisnike

Poduzeća često uvedu SharePoint neplanski i za trenutno stanje, bez razmišljanja koji segmenti ove platforme bi mogli biti potrebni u budućnosti.

Kada se odluče za proširenje na druge funkcije, dolazi do poteškoća u pozadinskom sustavu. Tada, IT odjel mora potrošiti puno vremena i novca da sve vrati u stabilnu, jedinstvenu i organiziranu cjelinu, što je podatak koji nijedan menadžer ne želi imati na kvartalnim izvještajima.

Međutim, kvalitetno postavljen SharePoint u samom začetku njegovog korištenja može dovesti do iznimno naprednih funkcija pri daljnjem korištenju.

Upravo zbog toga bi svaki menadžer trebao provjeriti je li IT tim u kompaniji dovoljno educiran za takav izazov ili je za to potrebno angažirati iskusne stručnjake. Tek tada se može vidjeti puni potencijal ovog raznolikog sustava i kvartalni izvještaj predati sa smiješkom.

Zaključak

SharePoint sadrži mnogo aplikacija i manageri koji odlučuju o njegovom uvođenju u tvrtku bi se trebali posavjetovati s SharePoint stručnjacima kako bi provjerili za što bi bilo najbolje da se koristi.

Tek nakon toga mogu biti sigurni da će iskoristiti sve njegove mogućnosti na najbolji mogući način. SharePoint se već preko 13 godina dokazuje kao vrhunska platforma koja pomaže u razvoju raznih poduzeća i tisuće poduzeća diljem svijeta smatraju ulaganje u SharePoint isplativim.

Iskoristite priliku i multiplicirajte nove prilike - kontaktirajte nas za suradnju ili više informacija.

Što se tiče nas, mi vjerujemo da bi i Sun Tzu koristio SharePoint.

BIZ datum:20.1.2015. 14:00 autor:

Dubravko Blaće

 
 
 
Kontaktirajte nas | Prijava za webinar
Kalendar aktivnosti
 

eVision informacijski sustavi d.o.o.

Baštijanova 52a, 10000 Zagreb | tel: +385 (1) 5390 400 | fax: +385 (21) 383 597 | OIB: 98227140678 | MBS: 080482498​

Kontaktirajte nas | Facebook | LinkedIn | Google+

© 2015. eVision informacijski sustavi d.o.o.  //  zaštita osobnih podataka  //  made with: SharePoint 2010  // design by: Sapun