eVision > Početna > Novosti

5 savjeta kako biti odličan junior developer​

Donosimo vam 5 ključnih situacija u kojima se (s)nalaze novi junior developeri. Saznajte s kojim izazovima ćete se susretati u prvim radnim danima, na što se trebate fokusirati i kako ćete znati što poslodavac od vas očekuje. Izbjegnete početničke greške i odmah krenete u pravom smjeru.


1. Fokusirajte se na svoje zadatke i budite korisni​

Iskusni razvojni programeri puno vremena posvete razmišljanju o potencijalnim posljedicama onoga što rade kao i o tome kako će se pojedini kôd uklopiti u cjelokupni sustav. Provjeravaju je li možda taj kôd već upotrijebljen drugdje u sustavu, hoće li biti jednostavan za održavanje u budućnosti i sl. Vama se to na početku može činiti kao veliki zalogaj, a to i jest, ali na samom početku vašeg rada se ne traži savršenstvo, već dobri pokušaji. U početku ćete dobivati jednostavne zadatke na koje se trebate fokusirati i što bolje ih odraditi. Možda imate super ideje ali budite strpljivi. Zadržite fokus i ne žurite. Na početku je jako važno pozorno gledati, slušati i učiti. 

Također, vrlo je bitan odnos s mentorom. Vjerujte mu. On pazi da postepeno rastete i preuzimate više odgovornosti te vodi računa da se previše ne opteretite. Njegov cilj je da uspijete. 
 

2. Nije poanta u tome da odmah znate sve

U prvim danima na vašem novom radnom mjestu upoznat ćete se s puno različitih tehnologija i čuti hrpu novih stvari. Opustite se, kolege vam samo prezentiraju što se sve u firmi radi i nitko ne očekuje da odmah sve znate i razumijete. Neka vas taj ogromni val informacija ne preplaši. Svi vas podržavaju i znaju da ste početnik. I vaši kolege seniori su nekad bili na vašem mjestu. Oni najbolje znaju kako vas podučiti. 

Većina firmi, pa i naša, ima razrađen plan uvođenja u posao u kojem se omogućava napredovanje korak po korak. Prihvatite svoje zadatke kao vlastite izazove, budite entuzijastični i znatiželjni. To zaista cijenimo!

3. Kada treba pitati za pomoć? 

Na početku ćete se sigurno puno puta suočavati s nepoznatim stvarima za koje nećete odmah vidjeti rješenje. Kako se postaviti u takvim situacijama. Ako radite kao potpuni, zeleni junior, vrlo vjerojatno vam vaši nadređeni neće dopustiti da dođete u priliku uništiti korisničke podatke ili da slomite idući build bitne funkcionalnosti koji treba biti isporučen sutra. Stoga, neće se dogoditi ništa loše ako pogriješite. Sigurno ne ide odmah u produkciju. Griješiti je normalno…pa svi griješimo, zar ne? Greške u procesu učenja su dobre lekcije.

Ako naiđete na problem, moj savjet je da prvo potražite rješenje u korisničkim uputama – ako postoje ili googlajte, pokušajte ga sami riješiti. Budite proaktivni. Ipak, ako ni nakon nekog vremena ne nalazite odgovor, ne gubite dragocjeno vrijeme -  pitajte! Slobodno tražite pomoć mentora, jer on je tu za vas. Ponekad će vam odmah pomoći riješiti problem, pogotovo kad vidi da ste već i sami pokušali, ponekad će vam dati samo neki trag, da vas usmjeri u dobrom smjeru, a ponekad će problem na koji ste naišli biti problem i za njega, pa će to biti dobra prilika za učenje za vas oboje!

4. Testiraj, dobro primaj kritike i rasti iz njih

Znajte da testiranjem postajete sve bolji i bolji. Što više grešaka otkrijete i popravite, to ćete u budućnosti bolje prepoznati na čemu treba više raditi. Ne bojte se dati više puta istu stvar na testiranje jer ne mora sve odmah biti savršeno. 

Ovo je posao gdje morate biti spremni da će vas drugi ljudi upozoravati na vaše greške. Ne treba se ljutiti nego budite zahvalni za svaki bug na koji vam netko ukaže. To je zasta tako jer, ako greška postoji, bolje da je nađe kolega, nego klijent.

Pridržavajte se standarda i najboljih praksi na koje vam ukazuju vaši mentori. Krajnji cilj je da se kôd može lakše održavati i naslijediti. Naime, ne razvijate softver samo za izvršavanje na računalu, nego i za druge kolege koji će raditi s njime u budućnosti. Stavite sebe u poziciju onoga koji će morati nastaviti vaš posao.
 
I za kraj…

5. Družite se s kolegama/icama

Raditi u IT sektoru ne znači stalno biti za računalom i programirati. U našoj firmi potičemo razgovor i druženja. Ustani, prošetaj, napravi čaj, upoznaj kolege – znaj da nisi sam. Čut ćeš kako stvari funkcioniraju u poslovnom svijetu. Svi ti imaju nešto dragocjeno za reći. Od svakoga možeš nešto naučiti. To ti može biti najveća pomoć. 

Put uspjeha od juniora do seniora nije samo naučiti sve, nego pobijediti strah od nepoznatoga.  Ni seniori ne znaju sve. Ne trebaš ni ti. Budi znatiželjan i entuzijastičan. Znaj da je sve što napraviš dio nečeg velikog. Možda ti se tvoj zadatak čini mali i nebitan dio projekta na kojem sudjeluješ, a ustvari je važan i neizostavan dio konačnog  rješenja. 

Zato, drage juniorke i juniori, uživajte u svom razvoju, rastu i napretku i budite ustrajni. Uspjeh će tada sigurno doći.


Andro Gregov, 
SW developer, mentor 

Zapošljavamo! Provjerite otvorene pozicije.​
​​
objava datum:27.11.2017. 16:00 autor:

Andro Gregov,  SW developer, mentor

 
 
 
Kontaktirajte nas | Prijava za webinar
Kalendar aktivnosti
 

eVision informacijski sustavi d.o.o.

Baštijanova 52a, 10000 Zagreb | tel: +385 (1) 5390 400 | fax: +385 (21) 383 597 | OIB: 98227140678 | MBS: 080482498​

Kontaktirajte nas | Facebook | LinkedIn | Google+

© 2015. eVision informacijski sustavi d.o.o.  //  zaštita osobnih podataka  //  made with: SharePoint 2010  // design by: Sapun