eVision > Početna > Novosti

4 jednostavna razloga neuspjeha SharePoint projekata

eVision sve projekte radi na Microsoft SharePoint platformi, najčešće korištenoj platformi za suradnju u organizacijama diljem svijeta.

To je iznimno raznolika platforma koja se može koristiti za niz aktivnosti, od upravljanja projektima, delegiranja zadataka, upravljanja sadržajem, intranet portala, pa i kao mjesto za naprednu poslovnu inteligenciju.

Premda je Microsoft SharePoint efikasna platforma, postoje situacije kada projekti napravljeni na SharePointu ne uspiju:


1. Manjak vizije i jasnog plana

SharePoint je platforma, što znači da je tek podloga za niz aktivnosti koje se mogu na njoj provoditi.

Upravo zbog toga na SharePointu se uz dobro planiranje mogu osmisliti razne implementacije:

  • Odvjetnici mogu imati bazu svih pravnih slučajeva i aktivno raditi na njima
  • Odjel marketinga može imati alat za upravljanje marketinškim aktivnostima
  • Odjel pisarnice može imati sustav u kojem upravlja svim dokumentima

Ako u sve to dodamo činjenicu da je svako poduzeće drugačije i ima specifične zahtjeve, potreba za razradom vizije i plana je još veća.

Rješenje: uložite vrijeme u razmatranje budućnosti. Razvijte viziju i očekivanja od jedne ovakve IT platforme, a onda prijeđite u detaljnu razradu plana aktivnosti. Po mogućnosti dugoročnu.


2. Manjak uloženog vremena i resursa

SharePoint zahtjeva ulaganje vremena i resursa kako bi bio u potpunosti efikasan i ubrzavao procese.

Preciznije, sama implementacija platforme nije dovoljna. Potrebno je raditi na njoj unoseći podatke, dokumente, datoteke i slično.

Tek kada se svaki član organizacije koristi SharePointom, on dobiva pravu korist.

Primjerice, odvjetnici koji unose samo dio podataka (npr. opise slučajeva, a ne izvještaje sa ročišta) neće u potpunosti iskoristiti platformu jer će imati nepotpune podatke kada budu otvarali razne slučajeve te će morati koristiti fizičke dokumente (čime se ne radi dugoročna ušteda).

Rješenje: aktivno radite na SharePointu, nadopunjujući sadržaj kako bi u svakom trenutku davao potpuni pregled svih aktivnosti.


3. Manjak uključenosti korisnika ili plana za promjenu poslovanja

Otpor zaposlenika je jedan od većih razloga zašto SharePoint projekti ne uspijevaju.

Ključno je razumjeti da je potreban veliki zaokret u načinu kako se obavljaju svakodnevni poslovi. Ovo je proces koji započinje već kod razmišljanja menadžmenta o uvođenju SharePointa.

Rješenje: u planiranje implementacije uključite sve zaposlenike koji će raditi na SharePointu i dajte im priliku da prate razvoj platforme. Odmah će im biti jasnije zašto se radi na tome i kako će im to pomoći u poslu.


4. Manjak edukacije korisnika

Nije realno postaviti SharePoint i očekivati da će ga zaposlenici odmah početi koristiti.

Dapače, pomno isplaniran i postavljen SharePoint najčešće nije u potpunosti iskorišten ako se ne koristi na ispravan način.

Rješenje: stvorite efikasan program edukacije svih korisnika SharePointa, po mogućnosti uživo i pred više zaposlenika. Na taj način se potiču pitanja koja vode do kvalitetnijeg dugoročnog rada.


Zaključak

Kako bi svaki SharePoint projekt bio uspješniji, obračunajte se s ovim izazovima na vrijeme – pri samom planiranju.

Ako ste već uveli neko rješenje na SharePointu a niste zadovoljni načinom na koji se koristi, konzultirajte se sa stručnjacima kako bi popravili ove nedostatke.

U eVisionu uvijek potičemo korisnike naših rješenja da uz nas razvijaju svoju SharePoint platformu od početka do završetka projekta, ali i pomažemo unaprijediti već postavljene SharePoint projekte. Nudimo niz usluga kojima zatvaramo projekte i uspješno educiramo korisnike za ispravno korištenje SharePointa.

TEH datum:9.3.2015. 12:00 autor:

Dubravko Blaće

 
 
 
Kontaktirajte nas | Prijava za webinar
Kalendar aktivnosti
 

eVision informacijski sustavi d.o.o.

Baštijanova 52a, 10000 Zagreb | tel: +385 (1) 5390 400 | fax: +385 (21) 383 597 | OIB: 98227140678 | MBS: 080482498​

Kontaktirajte nas | Facebook | LinkedIn | Google+

© 2015. eVision informacijski sustavi d.o.o.  //  zaštita osobnih podataka  //  made with: SharePoint 2010  // design by: Sapun